A dugulás okai a ház falain kívül

Címkék: dugulás

2014.04.12. 17:26

A dugulás okai a ház falain kívül

Sokan a legtöbbször bele se gondolnak, de a kertünkben, a ház udvarán is számos lefolyó és csatorna üzemel, melyek időnként éppen úgy hajlamosak a dugulásra, mint a beltéri szakaszok. A különbség, hogy ezek problémáit, szűkületét, nem megfelelő működését sokszor már csak túlzottan későn érzékeljük.

Megfelelő megelőzés

Ennek fényében ezen a területen is a megelőzés az első és a legfontosabb feladatunk. Legyen az egy csapadékelvezető-rendszer vagy egy kerti összefolyó, első lépésként mindig ügyeljünk arra, hogy a megfelelő, adott célra tervezett rácsok, aknafedelek mindig legyenek a helyükön. Ellenkező esetben nagymértékű por, sár, falevél vagy sóder, de számos egyéb törmelék és oda nem illő anyag kerülhet a rendszerbe, ami duguláshoz vezet. A sódert homokot és egyéb építési törmeléket csak nagy teljesítményű csatorna mosatással (woma)lehet eltávolítani a csatornahálózatból. Emellett kerttervezéskor és –rendezéskor kerüljük a fák ültetését a csatorna nyomvonalára, mert komoly károkat okozhatnak. Végezetül amennyiben ingatlanunk nem rendelkezik közműcsatorna bekötéssel, nem szabad megfeledkeznünk az úgynevezett udvari emésztők, illetve szennyvíztartályok szintjének folyamatos ellenőrzéséről, ellenkező esetben a bevezető cső idővel eldugulhat.

Fák gyökere a rendszerben

A fák gyökérzete sokszor úgy nyomul be a kültéri lefolyórendszerbe, hogy észre sem vesszük, hogy ott aztán mérhetetlen károkat okozzon. Egy erősebb fa gyökérzete eltérítheti a lefolyócsövek útját, megváltoztathatja a lejtési szöget, ezzel okozva problémákat. A másik forgatókönyv, hogy a gyökérzet betör a rendszerbe, ezáltal csőtörést, illetve dugulást okozva. Ennek megfelelően meg kell fontolnunk, hogy milyen távolságra ültetjük a fákat a csatornarendszertől, illetve a megelőzés keretében igyekeznünk kell kordában tartani a gyökérzetet, hiszen komolyabb károkat okozhat, mint azt valaha is gondolnánk.

Dugulás közműbekötés nélkül

A közműcsatorna-bekötéssel nem rendelkező ingatlanok esetében a dugulás gyakrabban kialakulhat, mint hinnénk, hiszen ebben az esetben a rendszer karbantartása a tulajdonos feladata. Éppen elég csak egyszer megfeledkezni az udvari emésztő vagy a szennyvíztartály szintjének ellenőrzéséről és máris megtörténhet a baj. Ilyen esetekben ugyanis fontos a gödör rendszeres kiszippantása, mivel amennyiben a szenny eléri az aknába vezető cső száját, akkor a visszatorlódó és lerakódó kommunális szenny szinte azonnal duguláshoz vezet. A cikket beküldte: www.dugulaselharitasdebrecenben.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dugulaselharitas.blog.hu/api/trackback/id/tr326023510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása