Túl kemény? Lágyítsuk!

Kis országunk legnagyobb részén a kemény víz átka sújtja a háztartásokat. Ennek legszembetűnőbb jele a vízkő, ami az embert mindaddig csupán esztétikai szempontok miatt zavarja, míg fokozatosan el nem kezd tönkremenni a bojler, a mosógép, a zuhanyból már csak cseppenként jön a víz és a kávéfőzővel sem stimmel valami. A kemény víz a lakásban mindenre hatással van, ami bármilyen módon kapcsolatba kerül a vízzel. Kezdve a vezetéktől a ragyogó króm csaptelepekig minden megszenvedi azt, ha nem foglalkozunk a vízlágyítással.

Azokban a lakásokban, ahol a fűtést is víz felhasználásával oldják meg, még súlyosabb lehet a probléma, hiszen a kemény víz lerakódik a radiátorokban, a hőcserélőkben, mintegy szigetelőanyagként működve képes az egekig növelni a fűtési költségeket. A fogyasztó pedig nem is sejti, hogy mi állhat a dolog hátterében. Természetesen ma már annak is megvan a módja, hogy mindezt kivédjük és az otthonunkba érkező vizet jelentősen lágyítsuk, megtisztítsuk.

Erre szolgálnak a szűrők, melyek a mechanikus szennyeződéseket szűrik ki a vízből. A betétes szűrőket a csővezetékekre szerelhetjük fel, karbantartásukat rendszeres tisztítással tudjuk megoldani, de ha nagyon elhasználódtak, bármikor cserélhetők is. Míg ez a módszer elsősorban kisebb lakásoknál hatékony, addig családi házaknál már komolyabb eszköztárra van szükség.

Az ioncserélő berendezések nem mechanikus, hanem kémiai tisztítást végeznek, eredményként pedig olyan tisztaságú vizet kapunk, hogy többé garantáltan nem kell vízkőoldókat vásárolunk. A vízlágyítás történhet elektromágneses impulzusokkal is, amik megakadályozzák, hogy a vízben lévő magnézium és kálcium molekulák kikristályosodjanak és lerakódjanak a csövek falán, a szanitereken vagy a bojlerben. 

További hasznos információk a >>>>  vízvezeték alapfogalmak kategóriában olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://dugulaselharitas.blog.hu/api/trackback/id/tr347136289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása