A szennyvízcsatorna lejtéséről...

Szennyvízcsatorna hálózat felújításakor vagy új lefolyórendszer kiépítésekor szembesülünk a problémával, hogy milyen átmérőjű csövet, mekkora lejtéssel és milyen mélyre fektessünk. A kivitelezés előtt számos dolgot kell figyelembe vennünk: várható szennyvíz vagy csapadékvíz terhelés, geológiai viszonyok, (talaj minősége, tömörsége, talaj lejtése) fák és bokrok megléte, csatorna hosszúsága, tisztító idomok helye, stb…

Szennyvíz hálózatunk lejtése legyen, minimum: 3 ezrelék és maximum 1,5 százalék, ez milliméterben: méterenként 3 mm. és 15 mm közötti érték. A lejtési különbség a beépített csatorna hálózat anyagának minőségétől és méretezésétől függ. Amennyiben a megadott értéknél kisebb az esés, akkor folyamatosan dugulás fog fellépni. Ha az értéknél lényegesen nagyobb akkor akkor is dugulás fog fellépni mert a víz kiszalad a szilárd szenny alól, plusz a nagy esésnek hosszútávon koptató hatása is van. Az ideális lejtéssel kialakított szennyvízhálózatban a szilárd szennyeződés úszik a víz tetején.

Bővebben:  Szennyvízhálózatok lejtéséről

A bejegyzés trackback címe:

https://dugulaselharitas.blog.hu/api/trackback/id/tr667489092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása